WYSZUKIWARKA

Szukaj w:
komunikaty

GŁÓWNE MENU

Wiadomości:

Informacje:

Programy edukacyjne

Plan lekcji:

Nasze galerie:

[ więcej... ]



O stronie:


Webmaster

Statystyka serwisu

Administrowanie serwisem

Podziękowania dla firmy
PLOCMAN
za udostępnienie serwera


Wydrukuj

[ Wykaz tematów działu ]

II Edycja Konkursu Gastronomicznego

 

W Gostynińskim Centrum Edukacyjnym zorganizowano w dniu 22 marca 2005 r drugą edycję konkursu gastronomicznego pod hasłem „Wykonanie wybranej potrawy regionalnej”. W konkursie wzięli udział uczniowie, którzy odbywają zajęcia praktyczne w naszym mieście i okolicach przy założeniu, że jedną placówkę może reprezentować jeden praktykant.

 

Celem konkursu było:

- promowanie kuchni regionalnej Mazowsza

- doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów

- podniesienie poziomu kształcenia zawodowego

- konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych miejsc odbywania zajęć praktycznych

- zacieśnienie i kontynuowanie współpracy między GCE a opiekunami zajęć praktycznych

 

Do konkursu przystąpiła młodzież reprezentująca siedem zakładów gastronomicznych. Konkurs składał się z części praktycznej trwającej do 1 godz., podczas której uczniowie wykonali i zaprezentowali Komisji wykonaną przez siebie potrawę regionalną. Sprzęt potrzebny do wykonania i degustacji potraw zapewniło GCE, natomiast uczestnicy musieli we własnym zakresie zaopatrzyć się w produkty potrzebne do wykonania potraw. Konkurs zorganizowała i przygotowała nauczycielka przedmiotów zawodowych w Gostynińskim Centrum Edukacyjnym, Urszula Wasielewska.

 

Szkoła Podstawowa Nr 1 wystawiła Barbarę Olesińską, która wykonała zapiekankę z kurczaka. Sebastian Szmyt reprezentant Gimnazjum Nr 2 zaproponował sałatkę z czerwonej fasoli. Marcin Gientka odbywający zajęcia praktyczne w Miejskim Przedszkolu Nr 4 wykonał schab faszerowany pieczarką. Marta Ciesielska desygnowana przez Miejskie Przedszkole Nr 2 przygotowała „Jaskółcze gniazda”. Ewelina Krukowska ,która reprezentowała hotel „ Na Rozdrożu’’ w Łącku zaprezentowała żur po mazowiecku i surówkę sezonową. Internat GCE zgłosił Annę Czapską, która wykonała pitcynerki.

Komisja Konkursowa w składzie: v-ce dyrektor GCE- Pani Bożena Walewska, Pani Jadwiga Stasiak- Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego , Pani Urszula Wasielewska – nauczycielka GCE oceniając w skali 0-5 punktów oryginalność, walory smakowe oraz sposób serwowania potraw postanowiła przyznać pierwsze miejsce Ewelinie Krukowskiej, drugie miejsce Marcie Ciesielskiej, a trzecie miejsce Sebastianowi Szmytowi. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali wyróżnienia. Dyrektor GCE Pan Andrzej Reder podziękował uczestnikom konkursu oraz ich opiekunom. Wyraził także swoją wdzięczność sponsorom konkursu - fundatorom nagród do których należeli:

- Pani Elżbieta Szubska-Bieroń ( fundacja charytatywna „Samen delen”)

- Pan Jerzy Pniewski ( fundacja charytatywna „ Samen delen” )

- Pani Wioletta Adamczyk ( Zakład Fryzjerski )

- Pani Elżbieta Tomaszewska ( Księgarnia Hurt- Detal )

- Pani Anna Janiszewska ( Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego W Płocku ).

 

Pani Elżbieta Szubska –Bieroń przekazała dodatkowo komplet bielizny stołowej dla GCE.

Pani Jadwiga Stasiak z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego podziękowała za dotychczasową współpracę i zachęciła do dalszej wymiany doświadczeń w celu popierania gastronomii, kuchni rejonu Mazowsza i przedsiębiorczości.

 

 

 

 

 

Na początek strony


Dodano przez: E.D. Ostatnia modyfikacja: 2005-03-30 08:42:53

Copyright © GCE BŁ 2005. Ostatnia modyfikacja: 2020.08.19 - 18:30


[strona główna] | [programy edukacyjne] | [wiadomości szkolne] | [wiadomości sportowe] | [wiadomości samorządu] | [WDN] | [ODiDZ] | [CKP] | [internat] | [rekrutacja] | [egzaminy] | [komunikaty]