WYSZUKIWARKA

Szukaj w:
programy edukacyjne

GŁÓWNE MENU

Wiadomości:

Informacje:

Programy edukacyjne

Plan lekcji:

Nasze galerie:

[ więcej... ]



O stronie:


Webmaster

Statystyka serwisu

Administrowanie serwisem

Podziękowania dla firmy
PLOCMAN
za udostępnienie serwera

OPAKOWANIA - SEGREGACJA ODPADÓW

Segregacja odpadów

Opakowanie można zdefiniować jako sposób zapewnienia bezpiecznej dostawy produktu końcowego w dobrym stanie i przy minimalnych kosztach dla konsumenta.

 

Opakowanie wymyśliła sama Natura. To właśnie Ona zadbała o swego rodzaju opakowanie dla wielu produktów spożywczych. Pomarańcze, banany, orzechy i warzywa spokojnie rosną, chronione przez własne opakowania - skórkę. Do spożycia swoich darów Natura zachęca nas jaskrawym, ciepłym kolorem i oryginalnym kształtem tych "opakowań".

Człowiek również wykorzystuje opakowania, by chronić żywność przed uszkodzeniem i zepsuciem, ale także po to, by efektywnie ustawić ją na sklepowych półkach. Opakowanie ułatwia transport i magazynowanie nie tylko żywności, ale bardzo wielu różnych produktów wymyślonych przez człowieka.

 

Z historii opakowań

Człowiek pierwotny nie używał opakowań, ale prawdopodobnie maskował zdobytą żywność bądź utrwalał przez zamrażanie w jaskini.

Starożytni Grecy przechowywali żywność w pięknie zdobionych wazach o różnych kształtach. Chroniły one żywność przed zanieczyszczeniami bądź zepsuciem, a także zdobiły wnętrza. Opakowania z naturalnych materiałów, np. beczki z drewna, służyły do kiszenia kapusty i ogórków, a także do przechowywania wina (stosowane do tej pory), w garnkach kamiennych przechowywano mleko i mięso, w workach jutowych przewożono ziemniaki, a w płócienne ściereczki zawijano masło - te opakowania chroniły żywność przed zepsuciem oraz ułatwiały transport i składowanie.

Na ziemiach polskich:

Biskupin - osada powstała ok.738 r p.n.e. Kobiety zajmowały się garncarstwem, wypalały i bogato zdobiły naczynia gliniane, używane w gospodarstwie.

X wiek - początki państwa polskiego. Naczynia gliniane zdobiono oszczędniej, o wzorach i kształtach podobnych na trenie całego państwa.

X-XII wiek - Gal Anonim podaje w swojej kronice, że na dworze Bolesława Chrobrego używano naczyń ze złota. Prawdopodobnie były to naczynia z mosiądzu. Niektóre z nich np. misy mosiężne, zachowały się do dziś. Biedniejsi używali naczyń drewnianych, kamiennych i glinianych.

 

Współczesne opakowanie stosuje się, aby:

- ochronić produkt przed uszkodzeniem lub zepsuciem,

- ułatwia transport i składowanie,

- ułatwić pracę handlu i obsługę klienta,

- dostarczyć informacji o opakowanym artykule, o jego właściwościach, sposobie użycia,

- zachęcić klienta do kupienia tego właśnie produktu poprzez odpowiednią konstrukcję, formę, kształt, barwę, napisy, oznakowania,

Opakowanie powinno być:

- lekkie,

- odporne na zniszczenie,

- w zależności od potrzeb mniej lub bardziej przepuszczalne dla wody i powietrza,

- dające się bez problemu zutylizować, z odzyskaniem energii i bez szkodliwych dla środowiska substancji,

- elementy dodatkowe (etykiety, nakrętki, napisy itp.) - łatwo usuwalne, nie ograniczające powtórnego przetwórstwa,

- wykonane z materiałów poddające się recyklingowi.

Nowoczesne opakowania przejmują coraz więcej funkcji związanych z:

- sprzedażą samoobsługową,

- reklamą,

- podgrzewaniem zapakowanych w nich produktów w kuchenkach mikrofalowych,

- zabezpieczeniem umieszczonej w nich zawartości przed otwieraniem przez dzieci, a jednocześnie z ułatwieniem w otwieraniu dla starszych, niepełnosprawnych, umożliwieniem sprzedaży gotowych potraw, a więc ułatwieniem szybkiego przygotowania posiłków.

Właściwe opakowanie jest źródłem wielu oszczędności, np. obniża koszty:

- transportu o ok. 6 %

- składowania o ok. 7 %

- sprzedaży w systemie samoobsługowym o 7 %

- zmniejsza straty spowodowane ubytkami i zepsuciem o ok. 8 %

 

W Polsce rocznie wyrzuca się:

- 530 tys. ton opakowań z papieru i tektury,

- 466 tys. ton opakowań szklanych,

- 276 tys. ton opakowań z tworzyw sztucznych i laminatów,

- 130 tys. ton opakowań metalowych.

 

Opakowanie nie musi być uciążliwym odpadem - "zmorą wysypiska". To czy takim się stanie, zależy w dużej mierze od nas - świadomych konsumentów.

 

W Polsce ponownie przetwarza się:

PAPIER - 35 %

SZKŁO - 9.4 %

TWORZYWA SZTUCZNE - 1.5 %

METALE -5,3 %

Ponownie użytkuje się:

- 16 % opakowań szklanych,

- 13 % opakowań metalowych,

- 11 % opakowań z tworzyw sztucznych.

 

Proste rady na odpady. Co ty możesz zrobić?

- staraj się kupować opakowania, których można używać wielokrotnie lub przetworzyć z odzyskiem materiału i energii,

- zwracaj uwagę na wielkość opakowania - kupuj odpowiednio do potrzeb

- segreguj śmieci w domu - ułatwia to odzyskanie surowców wtórnych i odpowiednie oddzielenie odpadów niebezpiecznych (np. zużytych baterii, leków, farb itp.)

- od producentów można domagać się wytwarzania opakowań o zróżnicowanych wielkościach, wyprodukowanych z surowców wtórnych,

- od samorządu lokalnego można domagać się zorganizowania selekcji odpadów i zbiórki surowców wtórnych oraz odpadów niebezpiecznych i toksycznych (np. baterii),a także zorganizowania punktów skupu makulatury i opakowań szklanych.

Selektywna zbiórka zużytych opakowań, czyli co można wrzucać do kolorowych pojemników

 

PAPIER

TU WRZUCAJ:

- gazety, prospekty, papier do pisania,

- zeszyty, książki, torebki papierowe,

- kartony, pudełka, tekturę.

NIE WRZUCAJ!

- torebek foliowych,

- kalki, papieru zabrudzonego, tłustego.

SZKŁO

TU WRZUCAJ:

-oddzielnie szkło białe i kolorowe(jeśli istnieją takie możliwości)

NIE WRZUCAJ!

-kapsli metalowych, zakrętek,

-luster, soczewek z okularów,

-naczyń żaroodpornych, żarówek, świetlówek.

PLASTIK

(różne rodzaje tworzyw sztucznych)

TU WRZUCAJ:

-zużyte opakowania z różnych tworzyw sztucznych.

PLASTIK

(butelki PET)

TU WRZUCAJ:

-butelki PET po zgnieceniu, bez nakrętek

NIE WRZUCAJ!

-żadnych innych wyrobów z tworzyw sztucznych (naczyń plastikowych, torebek foliowych, itp.)

PUSZKI ALUMINIOWE

TU WRZUCAJ:

Tylko puszki aluminiowe po napojach , po zgnieceniu

NIE WRZUCAJ!

-złomu żelaznego,

-metalowych puszek po konserwach.

UWAGA! Jeden kawałek złomu żelaznego może zepsuć całą linię technologiczną do wyrobu nowych puszek.

METALE

TU WRZUCAJ:

-wszystkie rodzaje opakowań z blachy stalowej.

Czy wiesz, że...

- każda tona makulatury to oszczędność 1200 l wody i ratunek dla 17 drzew,

- "oryginalny papier ekologiczny" musi składać się w 100% z makulatury, "papier recyklingowy" musi zawierać ok. 80 % makulatury,

- odzysk aluminium z odpadów aluminiowych pochłania tylko 5 % energii, która była potrzebna do wyprodukowania tej samej ilości aluminium metodą wytopu metalu z rudy (boksytu)

- gdyby wszystkie opakowania po napojach w Stanach Zjednoczonych były zbierane, można by oszczędzić rocznie pół miliona ton szkła i 50 mln ton ropy naftowej.

- w krajach rozwijających się straty spowodowane niewłaściwym pakowaniem szacuje się łącznie na 20-25% wartości produkcji, w krajach słabo rozwiniętych na 40-45%, a w szczególnych przypadkach, gdy chodzi np. o produkty spożywcze, nawet na 80%.

- nakłady ponoszone na pakowanie wyprodukowanych wyrobów szacuje się średnio na ok. 15% wartości tych produktów. Dr Ruben Rausing założyciel firmy Tetra Pak twierdzi, że "opakowanie powinno oszczędzać więcej, niż jest samo warte", tzn., że korzyści z zastosowania opakowania powinny znacznie przewyższać jego koszt.

Kompostowanie

informacje, porady

Kompost najbardziej naturalna rzecz na świecie

30 - 40% odpadów domowych to odpady organiczne, które lądują z reguły na śmietniku. Przyroda ukazuje nam najstarszy i najbardziej korzystny dla środowiska sposób przerobu owych odpadów w postaci kompostowania.

 

Kompostowanie pomaga środowisku

Poprzez kompostowanie we własnym zakresie zmniejsza się transport odpadów, wielkość wysypisk i odciąża się zakłady utylizacji śmieci.

 

Przewaga kompostu leży w ilości jego pozytywnych właściwości, których inne produkty nie mogą zastąpić:

- naturalny nawóz (oszczędność wydatków) - ochrona przed szkodnikami - użyźnianie gleby

 

Co należy kompostować?

- resztki z jarzyn i owoców

- fusy z kawy i herbaty

- łupiny z orzechów i skorupy z jajek

- łupiny z owoców cytrusowych i bananów ( w małych ilościach )

- rośliny doniczkowe, kwiaty cięte

- zużytą ziemię doniczkową

Z ogrodu:

- skoszoną trawę i mech - liście i igliwie - gałęzie z krzaków i drzew

 

Nie należą do kompostu

Mięso i odpadki mięsne, oraz gotowane resztki pokarmów, które są magnesem dla gryzoni i robactwa

 

Jak kompostować?

Pojemnik kompostowy należy ustawić na zbrużdżoną ziemię:

1. Pierwsza warstwa ok. 5 - 10 cm jest warstwą grubszych materiałów.

2. Dodatek stanowi już skompostowana ziemia, lub świeża ziemia jako "pomoc startowa"

3. Następnie należy pojemnik sukcesywnie dopełniać odpadami domowymi lub ogrodowymi.

W odstępach około 30 cm powinno się dosypywać cienką warstwę ziemi ogrodowej. Procesowi gnicia zapobiega się przez przerzedzanie kompostu widłami. Pryzmy kompostowe lub kompostownie drewniane powinny być po ok. 6 miesiącach przemieszczone. Powoduje to przerzedzenie i zmieszanie warstw, oraz sprzyja procesowi próchnicy. Po upływie następnych 6 miesięcy kompost jest gotowy.

na poczatek strony


Dodano przez: Webmaster Ostatnia modyfikacja: 2017.06.27 - 13:58

Copyright © GCE BŁ 2005. Ostatnia modyfikacja: 2020.10.25 - 19:44


[strona główna] | [programy edukacyjne] | [wiadomości szkolne] | [wiadomości sportowe] | [wiadomości samorządu] | [WDN] | [ODiDZ] | [CKP] | [internat] | [rekrutacja] | [egzaminy] | [komunikaty]