WYSZUKIWARKA
|
|
|
GŁÓWNE MENU
|
Wiadomości:
Informacje:
Programy edukacyjne
Plan lekcji:
Nasze galerie: [ ]
|
O stronie:
|
Podziękowania dla firmy
za udostępnienie serwera
|
|
Technikum - zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego
 Informator 2006/2007
Powrót do strony TECHNIKUM
Od dawna ludzie zdawali sobie sprawę ze związku między zdrowiem a tym, co jedzą. Od lat zwraca się uwagę, aby to, co wprowadza się podczas kolejnych posiłków do organizmu, było nie tylko smaczne, ale i przynosiło korzyść zdrowiu, a przynajmniej - nie szkodziło. Ostatnio ta tendencja przybiera coraz bardziej na sile w związku ze zmianą stylu życia, powstającymi chorobami cywiliza-cyjnymi, a także rozwojem turystyki. Przybywa naukowych dowodów, że racjonalne żywienie, właściwa dieta, bioskładniki zawarte w „dobrze” przygotowanej żywności zapobiegają chorobom, procesom starzenia się organizmu, utrzymują dobrą kondycje i pozwalają sprostać wymogom XXI wieku.
Współczesny styl życia, ciągły brak czasu oraz rozwój turystyki w Polsce sprawiają, że coraz częściej korzystamy z żywności przetworzonej, usług gastronomicznych, hotelarskich, ale także chcemy wykorzystywać najnowszą wiedze z zakresu żywienia i żywności. W związku z tym, wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowaną kadrę w zakresie organizacji usług, obsługi klienta, produkcji potraw, leczenia dietą, produkcji żywności.
Technikum żywienia zapewni realizację takich treści i umiejętności, które pozwolą uzyskać pożądane kwalifikacje i tym samym sprostać potrzebom człowieka XXI wieku.
Uczniowie w czasie trwania nauki zdobędą wszechstronną wie-dzę z przedmiotów:
• ogólnokształcących przygotowujących do nowej matury: język polski, matematyka, historia, wiedza o społeczeństwie, biologia, geografia, chemia, fizyka, technologia informacyjna, dwa języki obce (język angielski i do wyboru język francuski lub niemiecki), wychowanie fizyczne, przy-sposobienie obronne.
• specjalistycznych przygotowujących do uzyskania tytułu technika żywienia: podstawy żywienia człowieka, technologia gastro-nomiczna z obsługą konsumenta, mikrobiologia żywności, higiena i ochro-na zdrowia, urządzanie zakładów gastronomicznych, dietetyka.
• ogólnoekonomicznych przygotowujących do prowadzenia działalności gospodarczej: podstawy ekonomii i przedsiębiorczości, marketing, zarządzanie firmą, podstawy biurowości
• inne: psychologia społeczna, przepisy ruchu drogowego
Realizując proces kształcenia szkoła zapewni:
• dostęp do nowocześnie wyposażonych pracowni,
• miejsca praktyk zawodowych w placówkach o wysokim standardzie: Hotel-Restauracja „Rusałka”, Hotel-Restauracja w Dębowej Górze, Rezydencja Prezydenta RP w Lucieniu, Bar Bistro „Bagatel-le” w Bierzewicach, Karczma „Babskie Jadło” w Stefanowie i inne.
Jako uzupełnienie procesu dydaktycznego przewiduje się organizowanie wycieczek do renomowanych placówek żywieniowych, placówek naukowo-badawczych oraz zwiedzanie targów i wystaw.
Ukończenie czteroletniego technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości oraz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Absolwenci mogą podjąć dalsze kształcenia w szkołach wyższych (np. w zakresie technologii żywności, żywienia człowieka, biotechnologii żywności, chemii spożywczej, dietetyki), podjąć pracę lub prowadzić własną działalność gospodarczą.
Na początek strony
Dodano przez: B.Ł. Ostatnia modyfikacja: 2006-04-01 01:20:24 |