WYSZUKIWARKA

Szukaj w:
rekrutacja

GŁÓWNE MENU

Wiadomości:

Informacje:

Programy edukacyjne

Plan lekcji:

Nasze galerie:

[ więcej... ]



O stronie:


Webmaster

Statystyka serwisu

Administrowanie serwisem

Podziękowania dla firmy
PLOCMAN
za udostępnienie serwera


Wydrukuj

[ Wykaz tematów działu ]

Technikum - zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego

 

Informator 2006/2007

Powrót do strony TECHNIKUM

 

Od dawna ludzie zdawali sobie sprawę ze związku między zdrowiem a tym, co jedzą. Od lat zwraca się uwagę, aby to, co wprowadza się podczas kolejnych posiłków do organizmu, było nie tylko smaczne, ale i przynosiło korzyść zdrowiu, a przynajmniej - nie szkodziło. Ostatnio ta tendencja przybiera coraz bardziej na sile w związku ze zmianą stylu życia, powstającymi chorobami cywiliza-cyjnymi, a także rozwojem turystyki. Przybywa naukowych dowodów, że racjonalne żywienie, właściwa dieta, bioskładniki zawarte w „dobrze” przygotowanej żywności zapobiegają chorobom, procesom starzenia się organizmu, utrzymują dobrą kondycje i pozwalają sprostać wymogom XXI wieku.

 

Współczesny styl życia, ciągły brak czasu oraz rozwój turystyki w Polsce sprawiają, że coraz częściej korzystamy z żywności przetworzonej, usług gastronomicznych, hotelarskich, ale także chcemy wykorzystywać najnowszą wiedze z zakresu żywienia i żywności. W związku z tym, wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowaną kadrę w zakresie organizacji usług, obsługi klienta, produkcji potraw, leczenia dietą, produkcji żywności.

Technikum żywienia zapewni realizację takich treści i umiejętności, które pozwolą uzyskać pożądane kwalifikacje i tym samym sprostać potrzebom człowieka XXI wieku.

 

Uczniowie w czasie trwania nauki zdobędą wszechstronną wie-dzę z przedmiotów:

• ogólnokształcących przygotowujących do nowej matury: język polski, matematyka, historia, wiedza o społeczeństwie, biologia, geografia, chemia, fizyka, technologia informacyjna, dwa języki obce (język angielski i do wyboru język francuski lub niemiecki), wychowanie fizyczne, przy-sposobienie obronne.

• specjalistycznych przygotowujących do uzyskania tytułu technika żywienia: podstawy żywienia człowieka, technologia gastro-nomiczna z obsługą konsumenta, mikrobiologia żywności, higiena i ochro-na zdrowia, urządzanie zakładów gastronomicznych, dietetyka.

• ogólnoekonomicznych przygotowujących do prowadzenia działalności gospodarczej: podstawy ekonomii i przedsiębiorczości, marketing, zarządzanie firmą, podstawy biurowości

• inne: psychologia społeczna, przepisy ruchu drogowego

 

Realizując proces kształcenia szkoła zapewni:

• dostęp do nowocześnie wyposażonych pracowni,

• miejsca praktyk zawodowych w placówkach o wysokim standardzie: Hotel-Restauracja „Rusałka”, Hotel-Restauracja w Dębowej Górze, Rezydencja Prezydenta RP w Lucieniu, Bar Bistro „Bagatel-le” w Bierzewicach, Karczma „Babskie Jadło” w Stefanowie i inne.

 

Jako uzupełnienie procesu dydaktycznego przewiduje się organizowanie wycieczek do renomowanych placówek żywieniowych, placówek naukowo-badawczych oraz zwiedzanie targów i wystaw.

 

Ukończenie czteroletniego technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości oraz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Absolwenci mogą podjąć dalsze kształcenia w szkołach wyższych (np. w zakresie technologii żywności, żywienia człowieka, biotechnologii żywności, chemii spożywczej, dietetyki), podjąć pracę lub prowadzić własną działalność gospodarczą.

 

 

 

 

 

Na początek strony


Dodano przez: B.Ł. Ostatnia modyfikacja: 2006-04-01 01:20:24

Copyright © GCE BŁ 2005. Ostatnia modyfikacja: 2021.01.21 - 16:33


[strona główna] | [programy edukacyjne] | [wiadomości szkolne] | [wiadomości sportowe] | [wiadomości samorządu] | [WDN] | [ODiDZ] | [CKP] | [internat] | [rekrutacja] | [egzaminy] | [komunikaty]